Zakaj lokalno pridelana hrana (6 razlogov)?

Obiskovalci Go2Farms se namesto v nakupovalni center odpeljemo do nam najbližje kmetije. Zavedamo se, da je poseganje po lokalni hrani koristno tako za nas, kot za celotno družbo.

Smo osveščeni potrošniki, ki z našim ravnanjem pomagamo dolgoročni samooskrbi Slovenije s kmetijskimi in živilskimi proizvodi.

Zavedamo se šestih prednosti lokalno pridelane hrane:

1. Lokalno pridelana hrana je bolj zdrava

Hrano lokalnega izvora najdemo v t. i. kratki verigi med pridelovalcem in potrošnikom. Kratka veriga omogoča, da je hrana pobrana, obrana in nabrana v svoji optimalni zrelosti. To ji daje dve poglavitni prednosti pred uvoženo hrano:

Ima višjo biološko in višjo hranilno vrednost.
Ta namreč začne padati takoj, ko je plod odrezan od svojega vira hrane ter vode, torej od rastline. Zato, da plod ne propade, začeti uporabljati lastna hranila, kar pomeni, da jih za nas ostane manj.

Pridelki iz tujine so obrani pred tehnološko zrelostjo in kasneje umetno dozorijo med transportom in skladiščenjem.

Praviloma je lokalna hrana manj obremenjena z aditivi, katerih namen je podaljševanje svežine in obstojnosti, ki pa se uporabljajo pri transportu hrane. Umetni pogoji zorenja ne morejo nadomestiti naravnega zorenja in sončne svetlobe.

Zdravju naklonjena in kakovostna hrana je eden temeljev ohranjanja zdravja, ki mora biti glavni cilj posameznika in družbe. Taka usmeritev lahko pripomore k ekonomski rasti in izboljšanju socialnega in družbenega razvoja

2. Lokalno pridelana hrana je boljšega okusa

Lokalni pridelana hrana predstavlja okusnejšo izbiro. Poleg pozitivnih učinkov na zdravje, so hranila v plodu namreč tudi nosilci okusov. Več hranil, bogatejši okus.

Lokalno pridelana hrana tako kljub na videz manj brezhibnemu izgledu predstavljajo bolj kakovostno izbiro.

Uporabniki Go2Farms se zavedamo, da videz lahko vara.

Vemo, da živila iz obsežne industrijske predelave dosežejo za potrošnika všečnejši videz z uporabo številnih aditivov. Kar je prelepo, da bi bilo res, tudi je.

3. Lokalno pridelana hrana je bolj prijazna do okolja

Tudi v skrbi za naše okolje se zavedamo dveh pozitivnih učinkov kupovanja lokalnega.

  • Manj transporta: Izraz »prehranski kilometri« pomeni razdaljo, ki jo prepotuje hrana od proizvajalca do potrošnika. Več prehranskih kilometrov, praviloma pomeni višji ogljični odtis hrane in s tem večjo obremenitev okolja. Po podatkih FAO (Food and Agriculture Organization), sploh prevoz hitro pokvarljive hrane, predvsem tisti z letali, bistveno prispevajo k emisijam toplogrednih plinov.

Ko hrano kupujemo od lokalnega ponudnika, je pot, ki jo je ta hrana prepotovala kratka. Za piko na i, z aplikacijo Go2Farms najdemo nam najbližjega ponudnika, do katerega se lahko odpravimo tudi peš ali s kolesom. S tem zmanjšamo še svoj ogljični odtis, ne le tistega, ki ga je naredila naša hrana.

  • Manj embalaže: Pri nakupu uvožene hrane je le-ta pogosto že zapakirana v plastično embalažo, veliko odpadnih materialov pa nastane tudi med samim prevozom hrane iz tujine, do naših trgovin.

Za piko na i, se do lokalnega ponudnika, ki ga najdemo preko Go2Farms odpravimo z vrečko za večkratno uporabo in se z njim dogovorimo o uporabi transportnih posod za večkratno uporabo.

Lahko uporabimo kolo in smo tako še bolj ekološki, hkrati pa naredimo nekaj za svoje zdravje.

4. Z nakupom lokalno pridelane hrane podpiramo domačega kmeta in lokalno gospodarstvo

Nakup lokalne hrane zagotavlja vir hrane in preživetje slovenskemu kmetu in delavcu v živilsko predelovalni industriji. Lokalna proizvodnja in lokalna poraba hrane sta pomembno gibalo razvoja podeželja in regije. Odpirata nova delovna mesta, ponujata nove podjetniške priložnosti in s tem omogočata večjo socialno preskrbljenost prebivalstva. Več denarja kroži doma, zaradi česar vsi živimo bolje.

5. Omogočamo večjo samozadostnost

Lokalna trajnostna oskrba z živili lahko predstavlja pomemben delež pridelkov na slovenskem tržišču. Z nakupom lokalnih pridelovalcev tako pripomoremo k povečanemu obsegu raznolike in kakovostne ponudbe. Podpiranje lokalnih pridelovalcev hrane je tako ključno za ohranitev slovenske pridelave in predelave hrane, ki z našo pomočjo ostaja uspešna in konkurenčna. S podporo domačih ponudnikov, bo tudi število le-teh še naraščalo in postali bomo še bolj samozadostni.

No, ni zanemarljivo niti dejstvo, da z večjo potrošnjo lokalnega tudi vplivamo na znižanje cen. Bolj kot smo samozadostni, več vpliva imamo na njih. Bolj, kot bomo kupovali lokalno, ceneje bomo kupovali.

Samozadostnost na prvi pogled ni zelo pomembna, a to se zelo hitro spremeni, ko se ustavi ali omeji uvoz iz tujine. Da samo od lokalne ponudbe nismo zmožni preživeti, se je lepo videlo ob paniki, ki so jo prinesle nevšečnosti povezane z ukrepi za omejitev koronavirusa.

6. Izognemo se gneči v trgovini

In za piko na i. Z obiskom domačega kmeta se izogneš gnečam v trgovskih centrih. Tu pa dodatno pojasnili več ni potrebno, kajne?

Priznam. Moj največji pomislek pred nakupom pri lokalnih ponudnikih je bil, da je nakup hrane na bližnji kmetiji bistveno dražji kot v trgovini. Dolgo sem živel v zmoti. Izkazalo se je, da je pogosto ravno obratno! V celotno verigo potovanje nekega živila od pridelovalca do krožnika, je naslonjenih kar nekaj “lončkov”. Poleg pridelovalca še prevoznik, skladiščnik in seveda trgovec, ki udi želi zaslužiti od tvojega nakupa.

Lep pozdrav in ostanite zdravi,
Jure Adlešič

P.S.: Preberi tudi: Kako lahko pomagaš tudi ti.